Előfizetek 2020 február
Olvasson bele!
Autótechnika digitális folyóirat

Előfizetek 2020 február
A főszerkesztő üzeni

A FÓRUMOK HASZNA, AVAGY SZŰRNI TUDNI KELL

Tovább

Melyik világban élünk? A sok válaszlehetőség között most mellőzzük a filozófiai és csillagászati szakterületet, maradjunk a legbiztosabb válasznál: az internet világában. Vágjunk is a közepébe!

Ha a hazai netes posztolók egy részének, van belőlük bőven, bejegyzései alapján kellene megítélni egy ország lakosságának szellemi színvonalát, elrettennénk még a világtól is. Csak egy megoldás van, mert a „népnevelés” eddig még kevés helyen jött be a világon, az elkerülés. Ez azonban ne rettentsen el senkit a kellően megszűrt, megválogatott fórumok látogatásától, „csevegésétől”. Ennél frissebb és szélesebb látóhatárú információforrás nincs.

Sokan nem élnek a netes hírforrások információival, mondván, nemcsak kételkednek azok hitelességében, hanem egyenesen rosszindulatú megtévesztésűnek is ítélik és szinte lehetetlennek tartják az ellentmondások halmazában megtalálni a hasznos információt. Ne legyünk ezzel ilyen szigorúak: a pletyka- és rémhírterjesztők, a kocsmai jól értesültek, az átpolitizált, megtévesztő média több ezer éves múltra tekint vissza. Mindig is fontos volt, ha nem a legfontosabb a körültekintés, az óvatosság, az információk leellenőrzése.

Az internetes fórumok – köztük a szakmaiak, melyekről szólunk – lehetőséget teremtenek, hogy az oldal látogatói szöveges párbeszédet folytassanak egymással. Az első webes alapú fórumfelületek 1994-ben jelentek meg. A fórumokon a hozzászólásokat (posztok) témákhoz (topikok) kapcsolódóan lehet megtenni, hogy a fórum jobban átlátható legyen. A fórum a szakmai vita színtere és közösség összekovácsoló is lehet. Érvelő és nem letromfoló, kell lennie kulturáltságának, etikájának. Lehetnek szabályok, ilyen a Netikett, de minden szabály csak annyit ér, amennyit önként betartanak belőle. Igaz itt is: adj (információt), hogy kaphass. A fórumok bejegyzéseit bárki olvashatja, de lehetnek regisztrációhoz, sőt fizető tagsághoz is kötöttek. Kevesen fogadják el, hogy az információ a legnagyobb érték, természetesnek veszik, hogy valamit, éppen azt, ami számára a munkában a továbblépést teszi lehetővé, csak úgy átadjanak. A fórumokon sok esetben a saját káron szerzett tapasztalatokat is megosztják az olvasóval. Óva intenek valamitől vagy valakitől (vegyük persze ezt is kritikával!).

A fórum egy másik fajtája, ha enged nyitottságot, a szakmai tematikus blog. Szakmai blogot az adott területet jól ismerő szakemberek szoktak írni saját világlátásukkal, melynek a stílus, a hitelesség alapján alakul ki követői tábora. Ezeknek a blogoknak nem feltétlenül a látogatószámuk növelése a céljuk, hanem a szakmai körökben történő elismerésük. Egy hatékony, jól működő szakmai blog szakértői státuszt jelent, hivatkozási alapként szolgálhat a területen. Itt hirdetni is érdemes (ha befogad) és azt a látogató elfogadja.

A fórumok vagy az átfogó fórumok, ilyen pl. gyakorikérdések. hu, egy magyar webhely, topikjai általában konkrét műszaki terület, konkrét problémában való eligazodásra jönnek létre és tűnnek el, ha már nincs aktualitásuk. Létrejöttüket a problémával szembesülőknek köszönhetik, feltéve a kérdést: ki tud ebben vagy abban segíteni. Sokkal előbb jelentkeznek náluk a problémák, mint az szakmai körökben tudatosodna vagy hivatalos helyek, hatóság, minisztérium reagálnának rá. Alulról jövő kezdeményezéssel világítanak rá a kor által már meghaladt kövületi rendeleti tartalmakra, ellentmondásokra vagy éppen a kívánatos gyakorlatra.

A járműmárkaklubok, márka- (típus) veteránklubok fórumai, a sok alapos tudású tag révén, rendkívül hasznosak, tapasztalataik értékesek. Boldog, aki nyelveket tud, mert ezek (is) az egész világra nyitnak ablakot. Cégek is hozzászólnak szakembereikkel egy-egy problémához, és ha ez nem csak ügyes önreklám, akkor sok előítéletet, téveszmét tudnak lebontani.

Mindenkit arra biztatok, ha a problémájára megoldást keres, búvárkodjon a fórumokon. A külföldieket se hagyja ki. A jó fórumok nem rosszak, sőt kiváló információforrások lehetnek. Hasznunkra válnak.

Tartalom