Előfizetek 2014 február
Olvasson bele!
Autótechnika digitális folyóirat

Előfizetek 2014 február
A főszerkesztő üzeni

POLITIKAI AKARAT

Tovább

Az is baj, ha van, az is baj, ha nincs…

Szakmai érdekvédelmi egyeztetéseken vagy azt halljuk, vagy eleve azzal utasítanak el, hogy az adott ügy előmeneteléhez most nincs politikai akarat. Értünk a szóból, ez azt jelenti, hogy a szakapparátus reménytelennek tartja, hogy az előterjesztés feljebb jusson, mert ma ez nincs napirenden, illetve fentieket számos, ennél fontosabb dolog foglalkoztatja éppen.

A miért nincs erre vagy arra politikai akarat a választások előtt, arra sejthető a válasz: semmi „népizgató” intézkedést nem akarnak hozni, főleg most a rezsiharcban. Azt nem nézik meg, hogy például egyes vállalkozói csoportok – ők is választók! – már több év óta nem tudják jogos költségeiket kire terhelni, mert egyes szolgáltatások ára réges-régen befagyott, a nem túl okos szabályozások megnehezítik az életüket.

Más problémákat pedig nem vesznek napirendre, mert egyes átszervezések – erre volt politikai akarat – nem sikerültek maradéktalanul. Az áttekintésre, korrekcióra, újragondolásra ma nincs politikai akarat.

Vannak problémák, melyek megvizsgálására – még nem is megoldására – azért nincs politikai akarat, mert túl nagy falatnak látszanak (és azok is). Ilyen a feketegazdaság több területe. Erőteljesebb piacszabályozás kellene. Ebben jó és vasakarattal végigvivő a mai kormány. A feketegazdaság, mi csak az autójavítással és vidékével foglalkozunk, beavatkozást kívánna. Átgondoltat! Nem biztos, hogy csak a rendőri, hatósági eljárás vezetne eredményre (ilyen is csak elvétve van ma), lehet, hogy olyan gazdasági környezet kell, melyben visszább szorul a fekete sereg.

Azzal kezdtem, hogy néha az is baj, ha van politikai akarat. Mert ma azonnali eredményt akar a politika, és a politikai akarat azonnal hatni is tud. Nincs kiérlelés, megfontolás, hatástanulmány, szakmai vita – nincs idő. Néha az előterjesztő szakapparátus sincs a helyzet magaslatán. Nekem sem tetszik a fene nagy demokráciában kialakuló parttalan vita, időhúzás. Tudom, erre akkor van „szükség”, ha valamit nem akarunk, így ezzel a „módszerrel” a dolog biztosan kilúgozható.

Ma a gyorsan ható politikai akarat semmi perc alatt átvisz a Tisztelt Házon dolgokat. Ezek – úgy tűnik – lehetnek jók is, de tele vannak bénító hibákkal, figyelmetlenségekkel (jajj, erre sem gondoltunk, meg arra sem…). Ilyen az e-útdíj (nagyon gyorsan kellett az államkasszába pénz), ilyen a szakképzés nyugdíjasainak elűzetése, az oktatás átszervezése, a pénztárgép ügye, és ami nekünk okoz ma gondot, az olajkereskedelem jövedéki termékkörbe sorolása. Ezzel sincs alapvetően baj, de a szabályozás igencsak félig kész állapotban van és végrehajtási utasítása talán nincs is. Ez szinte minden egyes gyorsan ható politikai akarat vezényelte ügyre igaz.

Erőteljesen és pontosan a törvényalkotásban és körültekintően a végrehajtásban.

Úgy véljük, mindkettőn van még mit gyakorolni.

Tartalom