Előfizetek 2011 február
Olvasson bele!
Autótechnika digitális folyóirat

Előfizetek 2011 február
A főszerkesztő üzeni

PÁRHUZAMOS VILÁGOK

Tovább

Az ember olyan, legyen munkaadó vagy munkavállaló, hogy jó, ha tudja, mire számíthat. Tervezni, vállalkozni is csak így lehet.

Mostanában mintha párhuzamos világokban élnénk. Vannak, akik mondják, hogyan is menjenek a dolgok, szabályozni akarják, általában annyira sikerül „megalkotniuk”, hogy maguk is belegabalyodnak. Miközben a dolgoknak menniük kell tovább, az emberek a szabályozgatásokra (ez nem próbapálya!) nem érnek rá figyelni. Kikerülik a túl bonyolult dolgokat, ahogy a víz is megtalálja a maga medrét, a gátakat kikerüli, alámossa, sőt elmossa…

Ez nem azt jelenti, hogy minden menjen szabadon a maga módján. A szabályozottságra, játékszabályokra feltétlenül szükség van. Ezek változtatásához azonban – ez a bölcs dolog – óvatosan kell hozzányúlni. Időt adni adott esetben a beletörődésre, a felkészülésre.

Jól, rosszul, de működő folyamatokba beavatkozni csak óvatosan szabad. Ha nem adunk időt, ha nem ténylegesen indokolt egy változtatás, kiszámíthatatlan, hogy mi lesz a reakció. Magyarosan azonnal megtaláljuk a „megoldást”, vagy egyszerűen nem veszünk tudomást róla. Az ellenőrzések olyan hiányosak, hogy ritka istencsapásnak számítanak, egyébként is „kezelhetőek”. Vannak kiskapuk, ügyes ügyvédek, a bírósági ügyek pedig évekig elhúzódnak. És az ellenőr is ember, a kigyúrtakat kerülik, a satyabácsinál jegyzőkönyveznek.

Nemrégen váltottunk.

A szabad levegőről, a vár alól, a felelősség nélküli bekiabálás állapotából a váltás bekerült a vár (értsük az intézmények) falai mögé. „Mecsoda különbség!” Elkerülendő az – a múlt kor keserű tapasztalata volt –, hogy a bennlakók ne darálják be az újakat, ősi receptet kell alkalmazni: alaposan el kell bizonytalanítani őket. Magyarul az új csapat első dolga fenekestül felfordítani a viszonyokat. Gyökeres átalakítás kell – talán ez valós okokkal indokolható is. Az elején, addig, amíg az új struktúra ki nem kristályosodik, senki ne legyen biztonságban, senki se ismerje ki magát.

Szabályozás a szabályozás kedvéért – gyakran az az ember érzése, hogy íróasztalok mögött az irányítók, akiknek ez dolga, úgy gondolják, hogy épp itt az ideje egy új szabályozásnak…

Közben a népek élik az életüket, teszik a dolgukat, élni akarnak, sőt – a fentiek nézzék el ezt a gyarlóknak – szeretnének jól élni.

Sokszor az az érzésem, hogy párhuzamos világokban élünk. Belevittek minket új viszonyokba. Kívánom, legyen sikerünk!

Kérjük azonban, a realitásokat ne hagyják figyelmen kívül. Ha átjönnének a mi világunkba, többet nyernének vele, mint gondolnák. Tiszta képleteket, tisztázott viszonyokat kérünk, joggal követelünk. Csak ez emelhet ki minket a gödör aljáról.

Törekedjünk arra közösen, ehhez a mi civil kurázsink is kell, hogy mai párhuzamos világaink ne csak a végtelenben találkozzanak.

Tartalom