Autotechnika szakfolyóirat
Autotechnika szakfolyóirat
2021. február | Olvasson bele!

Tisztelt GVOE Tagok! Tisztelt Gépjármű Vizsgaállomás Vezetők!

hirdetés

A Nemzeti Közlekedési Hatóságot a közeljövőben – legjobb információink szerint – nagy ívű és mélyreható szervezeti változások érintik, mely átszervezésnek – elsőként a szervezeti kereteket illetően – ez év végéig végbe is kell mennie.

Az átalakítás lényege az, hogy a szervezet megyei bontásban része lesz a megyei kormányhivataloknak és központi hivatala –ma még messze nem tisztázottan – koordinációs és megyei szintre nem lebontható feladatokat fog ellátni. Ezeket a feladatokat a következő időszakban tekintik át és döntenek felőlük. Számos, eddig a KEKKH hatáskörébe utalt feladatot is el fog látni a nevezzük így, „központi hivatal”.

A 2011. január 1-jével megyei kormányhivatallá átalakuló mai Közigazgatási Hivatalokat felügyelő minisztérium (KIM) „csupán” funkcionális irányítást lát el felettük, míg a megyei kormányhivatal szakigazgatási szervét a szakminisztériumnak is felügyelnie kell. Ez a kettős irányítás újdonság, az ezt biztosító jogi szabályozás még rendezendő.

Tisztázni kell, hogy az új rendszerben az első- és másodfokú hatósági feladatkörök hová kerülnek.

Lehetséges, hogy a mai KÖKIR informatikai rendszert is változtatni (leváltani?) kell, mert a megyei hatósági informatikai rendszerhez illeszkedőt kell majd kialakítani.

Ma még tisztázatlanok a finanszírozási kérdések. Mi fogja az állami bevételt kárpótolni a mai, jóval tíz milliárd feletti NKH éves befizetés elmaradásánál? Vajon a megyei befizetések? Lehetséges, hogy az átalakulás a díjrendeleteket sem hagyja változatlanul.

hirdetés

Jelen pillanatban és várhatóan még október végéig az átszervezésről végleges információval sem az NFM, sem a KIM, természetszerűen az NKH munkatársai sem tudnak szolgálni.

Érdeklődésünkre, miszerint mikorra várható a végleges szervezeti felépítés (esetleg szervezeti és működési szabályzat), azt a választ kaptuk, hogy október vége, november eleje.

A GVOE, a társegyesületeket is bevonva, mihelyt kialakul az új struktúra, ismertté válik a feladatmegosztás, lesz hiteles információ, azonnal tájékoztató konferenciát szervez a vizsgálóállomások vezetői számára.

Kérünk minden vizsgálóállomást, hogy figyeljék híradásainkat és óvatosan fogadjanak minden „biztos információkat” ígérő rendezvényt. Mint azt eddig is tapasztaltuk, az előkészítő fázisban még a „tűzközeliek” is sokszor csak azt tudják elmondani, amit ők szeretnének megvalósulni tudni.

Az X-Meditor Kft. „Műszaki Vizsga” műszaki konferenciát hirdetett meg 2010. október 27-re. Ezt a rendezvényt későbbi időpontban, várhatóan 2011. első negyedévében tartjuk meg. Ma, az átalakulások alatt, sajnos nem az általunk rendkívül fontosnak tartott műszaki kérdések vannak működésünk homlokterében és az átalakulások miatt a hatósági oldal szakreferenseinek figyelmében sem ezek a kérdések foglalják el az első helyet.

A GVOE-tagokat természetesen minden részfejleményről azonnal tájékoztatjuk!


Kapcsolódó dokumentum:


76


Tetszett a cikk?

hirdetés

hirdetés