Stretch Fit hosszbordás szíj szerelése

Már több, mint 5 év telt el azóta, hogy először írtunk a feszítő nélküli hosszbordás szíjakról. Akkor még újdonságként említettük őket, ma már viszont általános termékként tekintünk rájuk, melyek mára karbantartást, cserét igényelnek, így a műhelyeknek is mindennapi feladatává vált. Cikkünkkel szeretnénk felhívni a figyelmet az ilyen szíjak megfelelő célszerszámmal történő cseréjének a fontosságára, ugyanis anélkül nemcsak nehézkes a művelet, de a szíj könnyen tönkre is mehet.

A STRETCH FIT SZÍJAK KIALAKULÁSA

A gyártási költségek folyamatos csökkentésének kényszere meggyorsította a hajtások fejlődését is, hiszen a kevesebb alkatrész kisebb előállítási költséggel jár. A feszítő nélküli hosszbordás szíj hajtások speciális, elasztikus hosszbordás szíjjal működnek. Ehhez olyan szíjat kellett megalkotni, amelyik a hagyományos hosszbordás szíjhoz hasonló feszességet szíjfeszítő használata nélkül biztosítja. Ezen kívül a szíjnak rugalmasnak kell lennie, hogy megnyúlhasson, és ezáltal a szíjtárcsára felszerelhető legyen. Ezen igényeknek megfelelően a Gates tervezőmérnökei létrehozták a Stretch Fit™ termékcsaládot, amivel most bővítésre kerül az autószervizek számára ajánlott Micro-V® XF hosszbordás szíj kínálat.

CÉLSZERSZÁM NÉLKÜL MEG SE PRÓBÁLJUK

A szíj leszerelése nem igényel különösebb célszerszámot, ugyanis a szíj elvágása a hivatalos művelet. Ez azt is jelenti, hogy minden szerelés alkalmával új szíjat kell felszerelni. A felszerelés művelete már bonyolultabb. A Gates jelenleg két olyan többször is felhasználható, univerzális célszerszámot ajánl (SFT001 és SFT003 néven), amelyek a meglévő alkalmazások 80%-át lefedik.

A felszereléshez szükséges célszerszám mellett általában három különböző méretű csavar is található, amelyek a szíjtárcsa kivitelétől függően használatosak, a célszerszám megfelelő stabilizálásához a felszerelés alatt (bizonyos szíjtárcsáknál egyik csavar sem szükséges). A szerszám és a csavarok egymás mellett egy robusztus, mechanikai sérüléseknek ellenálló kivitelű csomagolásban kerültek elhelyezésre. Mivel a célszerszámok nem csak egy motortípushoz készültek, valamint többször is felhasználhatóak, ezért a szíjaktól külön kerülnek értékesítésre. Azt, hogy melyik célszerszám, illetve csavar szükséges az adott szíj felszereléséhez, a szíj papírcsomagolását kifordítva látható szerelési útmutatókból mindig egyértelműen meg lehet tudni.

HOGYAN CSERÉLJÜNK KI EGY STRETCH FIT™ SZÍJAT?

1. A szíj csomagolásának belső oldalán megtalálhatjuk, hogy melyik célszerszám szükséges a felszereléshez, valamint azt, hogy melyik csavart használjuk a szerszám stabilizálásához a szíjtárcsa oldalán. Ha valamelyik csavar szükséges, az A, B vagy C pozícióval kerül meghatározásra, hogy melyik lyukba szükséges az adott csavart behelyezni.

2. A felszerelés megkezdése előtt a csavar előbeállítása szükséges. Helyezzük fel a szerszámot, hogy az oldala érintse a tárcsa oldalát, és csavarjuk be a csavart addig, amíg a csavar eléri a tárcsa belső falát, és a szerszám stabilan áll. Ne legyen hely sem a tárcsa és a csavar, sem a tárcsa és a szerszám között.

3. Helyezzük fel a hajtás többi elemére a Stretch Fit™ szíjat! 

4. Helyezzük fel a szerszámot a tárcsa és a szíj közé, és tartsuk határozottan!

5. Használjuk a megfelelő szerszámot (a szerelési utasításnak megfelelően) a szíjtárcsa forgatásához, miközben folyamatosan a helyén tartjuk a célszerszámot! 

6. A forgatás közben biztosítsuk, hogy a szíj hátoldala felénk álljon, a szíj bordázatának sohasem szabad felénk fordulnia!

7. Folytassuk a forgatást, ameddig a célszerszám elválik a szíjtól!

8. Ellenőrizzük, hogy a szíj megfelelő helyen van, mindegyik borda a tárcsán belülre került! 

9. Ha valamely borda (vagy bordák) tárcsán kívül helyezkednek el, forgassuk tovább a tárcsát, a szíj oldalát óvatosan a hüvelykujjunkkal befelé nyomva! A szíj ezek után a tárcsán belülre, megfelelő helyre fog kerülni.