Mitől világít az ABS ellenőrző lámpa?

Előfordulhat azonban az is, hogy szerelési, vagy javítási művelet miatt, pl. ívhegesztés, az elektronikáról levett csatlakozót „elfelejtik” visszadugni. Ebben az esetben vajon mitől világít az ellenőrző lámpa? Az, hogy világít az rendben van, hiszen ekkor is működésképtelen a az elektronikus rendszer. De mitől világít? Ennek járunk utána a következőkben, és egyúttal alkalom kínálkozik, hogy bemutassuk az egyre szélesebb körben használatos Tyco moduláris csatlakozóit is.



 

A gépjárművek elektronikáinak csatlakozói korábban a hosszúkás alakú, egymás mellett két-, illetve három sorban elhelyezett, 35-, illetve 55 érintkezős kivitelűek voltak. Ezeket egyre gyakrabban váltják fel a kisebb, több darabból álló biztonságosabb érintkezést biztosító változatok. Ilyenek például a Tyco moduláris csatlakozói, melyből maximálisan 4 db.-ot alkalmaznak egy elektronikához pl. amelyik ABS/ASR/EBD/ESP szabályozásokat is megvalósít. Alacsonyabb fokú kiépítettség esetén, pl. csak ABS, amikor kevesebb az érintkezők száma, kettő csatlakozó is elegendő lehet. A csatlakozókat általában sorban egymás után X1, X2, X3, X4 jelölésekkel látják el. Az X1-es fekete színű csatlakozónál szokták elhelyezni a tápfeszültséget és a testet és a CAN vezetékeket.
 



Az elektronika csatlakozója, melynél a15-ös érintkezőt veszi körül a műanyagból
kialakított dobozka, mely elszigeteli aszomszédos érzékelőket és ha a csatlakozás
jó, az ABS ellenőrző lámpa kialszik
 

Speciális érintkező

De ennél a csatlakozónál találunk egy speciális érintkezőt is, melynek ellendarabjánál, az elektronikánál az érintkezőt egy műanyag dobozka veszi körül. Máshol ilyet nem látunk. Emiatt a speciális kialakítás miatt természetesen más a rendelési száma is ennek a csatlakozónak, mint az azonos érintkező számú, de e nélküli változaté. Ennél a speciális érintkezőnél (angolul - pin) két oldalán egy-egy rugalmas kiegészítő érintkezőt is kialakítanak. Ezek hozzá érnek a szomszédos érintkezőkhöz, amikor az nincs csatlakoztatva az elektronikához.
 

A „kifaragott” X1 csatlakozónál láthatóaz egyik oldalsó érintkező, mely az ABS
ellenőrző lámpát bekapcsolja, ha nincs ahelyére dugva


Emiatt záródik az ellenőrző lámpa áramköre. Ekkor világít az ABS ellenőrző lámpa. Ha csatlakozót a helyére dugjuk az elektronika ellendarabjánál kialakított négyzet alakú műanyag elválasztó bordák megakadályozzák, hogy az oldalsó érintkezők hozzá érjenek a szomszédos érintkezőkhöz. Emiatt megszakad az áramkör, és nem világít az ABS ellenőrző lámpa.
Tehát ha világít az ABS ellenőrző lámpa ne feledjük ellenőrizni azt sem, hogy az elektronika csatlakozói megfelelő módon csatlakoznak -e.

Tyco csatlakozó család

A különböző színű, műanyagból készült csatlakozók különböző számú érintkezőket képesek magukba foglalni. Ezeket egyedileg lehet beszerelni a helyükre, miután rásajtolták a vezeték végére. Mindegyik csatlakozó rugalmas füllel reteszelődik az elektronika ellendarabjában. Ez megakadályozza, hogy a csatlakozó a rezgések hatására meglazuljon és kicsússzon a helyéről. Az azonos pin számú csatlakozókat egymástól a kódolás különbözteti meg. Ezek valójában a csatlakozó külső oldalain, egymástól eltérő helyeken kialakított bordák. Ez zárja ki az összecserélhetőséget.
 

Tyco érintkezők és csatlakozó


A csatlakozó kihúzása előtt a reteszelő fület be kell nyomni és csak ezután némi erő hatására lehet a helyéről eltávolítani. Az elektromos csatlakozók belsejébe szerelt érintkezők (pinek) külön tételként rendelendők meg. Anyaguk is különböző lehet. Készülhet rézből, illetve acélból. Az alakjukat tekintve már két generációval találkozhatunk. Az acéllemezből készült érintkezőket különböző korrózióvédő réteggel is ellátják. A katalógusból különböző nemesfém bevonatok közül is lehet választani, mint például ezüst, vagy igényesebb esetekben arany.
 

A biztosító rész kis csavarhúzóval kibillentveaz érintkező kiszereléséhez
 

A vezetékre rásajtolt érintkező beszerelés előtt


A csatlakozó készre szerelése előtt az érintkezőket egy különleges fogó segítségével sajtolják a vezetékekre. Az egyik fület a lecsupaszított fém vezetékre sajtoljuk. Ez biztosítja a jó érintkezést, a másik, kisebbet pedig a műanyag szigetelésre, aminek a szilárd csatlakozás megvalósítása a feladata. Ezután lehet hátulról beilleszteni a csatlakozóba. Amikor a helyére került az érintkező, a kihajlított oldalsó körmei bepattannak a ház hornyába.

Különleges szerszám

Ezután már csak egy különleges szerszám segítségével lehet kiszerelni, mely a reteszelő körmöket kissé visszanyomja.
 

Az érintkező kiszereléséhez kifejlesztett Tyco célszerszám


Az érintkezők biztosítása a két egymást követő generációnál két különböző módon lehetséges. A régebbi változatnál a csatlakozó egyik végénél két hosszú tüskével ellátott biztosító idomot kell bedugni. Az újabb változatnál a biztosításhoz nem külön darabot használunk, hanem hátulról billenthető ki a biztosító rész, illetve pattintható vissza.
A Tyco moduláris csatlakozóit egyre több elektronikánál alkalmazzák. A szerelés közben esetlegesen letört, megsérült érintkezők a magyarországi képviselőtől beszerezhetők.