Párizs belvárosából kitiltás, új gépkocsira 4000 euro kedvezmény

Kitiltaná Párizs történelmi belvárosából a gépjárműforgalmat Anne Hidalgo főpolgármester. Az ötlet alig pár héttel azután szivárgott ki, hogy egy bírósági döntés alapján véglegessé vált a kitiltás az alsó rakpartokról.


Ilyen a gépjárműforgalom a Champs-Élysées-n, a francia főváros, Párizs legismertebb és legelőkelőbb sugárútján, ...

Fővárosi önkormányzati források szerint az elképzelést a városvezető "egy következő mandátum" alatt valósítaná meg. A tájékoztatás szerint a döntést "alapos tanulmányok és az érdekelt felekkel részletes egyeztetések előznék meg". A gépjárművek kitiltása Párizs négy központi történelmi kerületét érintené a Szajna jobb partján, ahol a jövőben csak helyi járatú elektromos minibuszok közlekedhetnének. A projektet a városháza az érintett kerületek következő önkormányzati ülésein mutatja be. A fővárosi önkormányzat ugyanis azt szeretné, ha az elképzelést a kerületek polgármesteri hivatalai és a fővárosi prefektúra is felkarolná. 


... és ilyen, ha a gyalogosok foglalják el azt.

Az intézkedés hosszú távú elfogadása előtt a főpolgármester a Párizs lélegzik elnevezésű program részeként azt szeretné, ha a négy belvárosi kerület minden hónap első vasárnapján sétálónegyeddé válna, 2019-től pedig minden vasárnap kitiltanák a járműveket ezekből a kerületekből. 

Anne Hidalgo szerint ezt a döntést maguk a polgármesterek kérték, ugyanis ezek a turisták által leginkább látogatott negyedek Párizsban: a Notre-Dame katedrális, a Pompidou Központ, a Marais negyed és a Forum des Halles környéke. A bejelentés előrevetíti, hogy Anne Hidalgo újra fogja magát jelöltetni Párizs élére. A légszennyezettség elleni küzdelem lett az egyik legfőbb védjegye a városvezetőnek, akinek viszont a környezetvédelem érdekében végzett tevékenységének "önkényes" módszereit és az "egyeztetések hiányát" folyamatos bírálja az ellenzék. 

A francia főváros önkormányzata egy februári meglepetésszerű bejelentést követően március 6-i rendeletében egyik napról a másikra betiltotta a gépjárműforgalmat a Szajna jobb parti szakaszán, ahol azóta párizsiak és turisták sétálhatnak, biciklizhetnek vagy rollerezhetnek. 


A francia kormány többféle támogatással kompenzálná az üzemanyagok adóemelését a tiltakozási hullám enyhítésére

Edouard Philippe francia miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a rezsicsökkentő támogatásokat mintegy 5,6 millió háztartásra terjeszti ki a kormány jövőre, így ezen a jogcímen félmillió euróval nőnek a költségvetési kiadások annak kompenzálásaként, hogy a gázolaj áfája literenként 6,5 eurócenttel, a benziné pedig 2,9 eurócenttel emelkedik.

Nem vonjuk vissza az üzemanyagok drágulásával járó intézkedéseket - hangsúlyozta a kormányfő az RTL kereskedelmi rádiónak adott interjúban szerdán.  Az adóemelés bejelentése miatt az interneten felháborodott autósok által néhány hete indított, a gépkocsikban kötelezően tartandó láthatósági sárga mellényről elnevezett sárga mellényesek mozgalma szombaton legalább hétszáz helyen tervez blokádokat benzinkutak és teljes útszakaszok elfoglalásával. 

A kormány az eddigi 2 ezer euró helyett 4 ezer eurós támogatást ad majd a legszerényebb jövedelmű autósoknak, a háztartások mintegy ötödének, amennyiben energiatakarékosabb gépkocsira cserélik le a jelenlegi járművüket. Az egyéb intézkedéseket is tartalmazó csomag bejelentése mellett a miniszterelnök arra is figyelmeztetett, hogy a törvény mindenkire vonatkozik, és aki a szombati tiltakozásokon "akadályozza a forgalmat, arra büntetés vár".  

Fotó: thedrive.com