A biztonságos közlekedés jegyében

Az őszi közlekedésbiztonsági kampánynyitó országos sajtótájékoztatóját 2018. október 17-én 10.30 órakor a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont „A” pavilonjában, az Autótechnika színpadon rendezték meg.

Látni és látszani az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság és az X-MEDITOR közös közlekedésbiztonsági kampánya immáron hetedik alkalommal törekszik arra, hogy a balesetmentes közlekedés érdekében felhívja a figyelmet a látás és láthatóság kiemelt fontosságára. Idén október 17-én kezdődik és december 7-ig tart az országos akció, melynek keretein belül a járművezetők térítésmentesen megvizsgáltathatják járművük láthatóságért felelős alkatrészeit a kampányhoz csatlakozott szervizekben. Az idei kampány kiegészítéseként a járművezetés közbeni mobiltelefon-használat szabálykövető módjára is felhívják a figyelmet. A regisztrált optikákat felkeresve pedig díjmentes látásellenőrzésre – és hasznos tanácsokra – számíthatnak a járművezetők.

Az idei „Látni és látszani 2018 - egymásért”akcióval a Rendőrség célja a figyelem felkeltése a viszonylag csekély, de gyakorta balesetet okozó hibák kiszűrésére, ezáltal pedig a közlekedésbiztonság javítása. Az országos kampány keretén belül a személy- és tehergépkocsik, a motorkerékpárok vezetői 2018-ban október 17. és december 7. között térítésmentesen élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy az akcióhoz csatlakozott szervizekben a járművük láthatóságért felelős alkatrészeit – a szélvédők állapotát is – megvizsgálják, míg a regisztrált optikákban díjmentes látásellenőrzéssel és hasznos tanácsokkal várják a járművezetőket.

A kampányban résztvevő szervizeknél alapvetően kétfajta ellenőrzésre lesz lehetőség. A szerviz/műhely a más ügyben hozzájuk forduló ügyfél járművét egyfajta bónusz szolgáltatásként a kampány ideje alatt ellenőrzi, a kampány tartalmi elemeire kiterjedően, illetve a kifejezetten az akció miatt hozzájuk forduló ügyfeleknek térítésmentes ellenőrzéssel (szemrevételezés) és tanácsadással segít. Ezen kívül a szerviz/műhely a „Látni és látszani 2018 – egymásért!” kampányhoz kapcsolódóan felmerülő javításokra akciós kedvezményeket kínál.

A rendezvény házigazdájaként Óberling József rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke többek között arról is beszélt, hogy az idei Látni és látszani kampány kiegészítéseként a járművezetés közbeni mobiltelefon-használat szabálykövető módjára is felhívják a figyelmet.

A gépi meghajtású járművek vezetői esetében számos alkalommal hiányosságként merül fel, hogy a járművek világítóberendezéseit nem rendeltetésszerűen használják, így például figyelmetlenség miatt nem cserélik ki az elhasznált izzókat. Jellemző az olyan gépjárművezető is, aki szintén figyelmetlenség miatt a világítás bekapcsolásáról feledkezik meg, így a megváltozott látási viszonyokra nem reagál. A tehergépkocsik vezetői több alkalommal elmulasztják a megrongálódott vagy sártól szennyezett hátsó lámpa búrák javítását, tisztítását elvégezni/elvégeztetni. Az ezredes említést tett arról is, hogy a Rendőrség a forgalomban résztvevő járművek, valamint az álló járművek kivilágítására vonatkozó rendelkezések megtartását egész évben, de az őszi-téli időszakban kiemelten ellenőrzi, és természetesen a kerékpárosok, gyalogosok közlekedésbiztonságának is kiemelt figyelmet szentel az év hátralévő részében.

A sajtótájékoztató részeként a kampányt támogató cégek, szervezetek jelenlévő képviselői ünnepélyes keretek hitelesítették elkötelezettségüket az akció és annak üzenete mellett – az alábbi Támogatói nyilatkozat aláírásával. 


A nyilatkozat aláírói: Dr. Nagyszokolyai Iván, az Autótechnika szakfolyóirat főszerkesztője, a „Látni és látszani 2018 – egymásért” szakmai koordinátora; Stockinger-Bakonyi György, MOI Optimetrista Szekció Elnöke; Nagy László, a Noptike Kft. ügyvezetője; Németh József Károly, a Saint-Gobain autó üzletágának vezetője; Mózes Gabriella, a Tungsram-csoport globális autólámpa-üzletágának vezetője; Jankovich Szilvia, az Osram Hungary marketing menedzsere; Spindler Tibor, az Autószerelők Országos Egyesületének elnöke; Temesvári Ferencné, a Magyar Vizsgálóállomások és Vizsgabiztosok Szakmai Testületének elnöke; Bán Sándor, az Inter Cars kereskedelmi igazgatója; Marinka István, a Magyar Autóklib Műszaki és közlekedésbiztonsági szakágért felelős főtitkárhelyettese

„A Látni és látszani 2018 – egymásért országos közlekedésbiztonsági akció támogatói aláírásukkal megerősítve kinyilvánítják, hogy elkötelezett hívei a biztonságos közlekedés nemzeti ügyének, hogy társadalmi felelősségvállalásuk a közúti közlekedés biztonságának elmélyítésre és fokozására irányul. Csatlakozásuk az akcióhoz azt jelenti, hogy a rendelkezésükre álló eszközeikkel és behatásukkal mindent megtesznek a deklarált célokért, a biztonságos közlekedésért, a balesetek számának csökkentéséért. Törekvésük, hogy közreműködésükkel és ráhatásukkal a közlekedés minden résztvevőjében tudatosuljanak a közlekedés veszélyforrásai és a megelőzés fontossága, a közlekedésbiztonságban a látni és látszani kiemelkedően fontos szerepe.

Az aláírók támogatásaikkal, anyagi és nem anyagi természetű felajánlásaikkal jelentős mértékben hozzájárulnak az akció sikeréhez, annak a célnak az eléréséhez, hogy minden közlekedő még nagyobb figyelemmel legyen a maga és a közlekedésben résztvevők biztonságára, és ez nyilvánuljon meg felelős magatartásban. A támogatók azon vannak, hogy minden vonatkozásban magas színtű szakértelem, kiváló szolgáltatási és termék minőség, pontos jogszabálykövetés jellemezze az akciót.

A támogatók felhívással fordulnak a közlekedés minden érintett szereplőjéhez, hogy támogassák a maguk lehetőségeivel és területén a Látni és látszani 2018 – egymásér” országos közlekedésbiztonsági akciót, legyenek a mozgalom támogatói, mert csak a tudatos globális gondolkozás és az aktív részvétel és helyi cselekvés vezet biztosan eredményre. Legyünk felelősek egymásért! Tegyünk meg mindent a közlekedés biztonságáért! 

Forrás: baleset-megelozes.hu