Amikor az akarat eredményt szül

A zeneipar a fellépésekre, koncertekre alapozza életben maradását mióta ekkora mértékeket öltött az interneten elkövetett szerzői jogsértések száma. De mit tehetnek a járműipar szereplői? Mit tehet egy autós-motoros műszaki könyveket készítő kiadó vagy éppen a diagnosztikai szoftvereket fejlesztő cégek? Létezik jó megoldás?


Az egyéves JAF operatív csapata

 

Akár a zene-, akár a filmiparról beszélünk, alapvetően elmondható, hogy a fogyasztók néhány perc vagy néhány óra kikapcsolódás, szórakozás kedvéért hallgatják, nézik az adott tartalmat. A járműipari szoftverek és könyvek helyzete azonban teljesen más. Attól a szűk rétegtől eltekintve, amely a problémamegoldás kedvéért élvezettel forgatja a szerelési-javítási útmutatókat, azért alapvetően segédeszközként tekintünk ezekre a termékekre. Az autószerelők (illetve az emberiség 99,9 százaléka) nem képes az összes gyártó összes típusú autójának szerelési utasításait, javítási munkálatainak lépéseit fejben tartani. Így aztán szükség lesz könyvekre, szoftverekre.

Arról már megoszlanak a vélemények a szerelők körében, hogy vásárolni vagy letölteni, pénzt adni érte vagy megszerezni ezeket az utasításokat, csak abban értenek egyet, hogy valami kell, hogy legyen.

A járműiparban dolgozó kreatív műhelyek, könyvkiadók, szoftvergyártók (a továbbiakban együtt Kreatívok) sokkal kevésbé szórakoztatóak a színpadon, mint a zenészek, és egy fesztiválon hiába is próbálnának meg show-műsort kerekíteni a helyes izzócseréről vagy a futómű beállításáról, valószínűleg nem működne.

A gépjárműipar Kreatívjai közül egyre többen érdeklődnek a Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai Testülete (JAF) iránt, hiszen az elmúlt bő egy év alatt a szervezet olyan hihetetlen eredményeket ért el a prevenció területén, mint a közel 4000 műszaki vizsgabiztos oktatása és vizsgája szerzői jogból (a rendszeres továbbképzések során már ezernél is többen vettek részt eddig), vagy az „Én így látom” tudatosságnövelő kreatív pályázat, melyet a 2011-es őszi tanulmányi félévtől minden szemeszterben megrendeznek. Az Autótechnika Országos Tanulmányi Verseny döntőjén a JAF által feltett szerzői joggal kapcsolatos kérdésekre is választ kellett adniuk a diákoknak.

Persze ennél többről van szó. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal különböző, egymást csak távolról ismerő osztályait több ízben sikerült egy asztalhoz ültetni, legutóbb a „Hamisított diagnosztikai eszközök, illegális szoftverek” nevet viselő munkakonferencián. A hatóság mellett a hivatalokkal is egyre szorosabb kapcsolatot ápoló JAF-nak önállóan kell kitaposni az utat, hiszen hazánkban a hagyományos és alternatív jogérvényesítés ilyen mértékű összefonódására nem volt korábban példa.

Bár a Kreatívoknak nincs lehetőségük színpadi jelenléttel kompenzálni az internetes szerzői jogsértések súlyát, jól látszik, hogy az akarat mégis eredményeket szül. A JAF megalapításával a közös érdekképviselet, az összehangolt fellépésekkel, a kiállításokon történő részvétellel pedig a prevenciós munkát sikerült egy magasabb szintre emelni. Ezekből pedig várhatóan a járműiparon kívül is profitálhatnak majd a kreatív tartalmakat előállítók.

A fentiekből jól látszik, hogy nem szabad együtt kezelni a film, a zene, a könyv, illetve a szoftver kérdéskörét, hanem azokat egymástól függetlenül, felhasználási módjuk és helyettesíthetőségük alapján kell megítélni.

A Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai Testülete bő egyéves működése alatt igyekezett mindent megtenni azért, hogy a járműipar szereplői ráébredjenek, ha a jogsértések száma nem csökken határozottan, az nem csak a Kreatívoknak fog nagyon fájni. Nyilván ők azok, akik közül már most is sokan elvesztették a munkájukat, de néhány éven belül, mire lecserélődik a jelenlegi autók többsége, a szerelők is rá fognak jönni, hogy többé nincsenek elérhető javítási, technológiai útmutatók, minden egyes gyártónak külön-külön fizetni az információkért pedig meglehetősen drága és nehézkes.

 


 

Arról, hogy a legális termékeknek milyen előnyei vannak a hamisítványokkal, fénymásolatokkal, feltört verziókkal szemben, már több ízben beszámoltunk. A legfontosabb különbség az, hogy az eredeti termék jobb minőségű, a szoftverek naprakészek, illetve az sem elhanyagolható, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzései során a hivatalos forrásból, számlával beszerzett termékek értelemszerűen ottmaradnak a szervizben, így lehet őket továbbra is használni. Az illegális úton, számla nélküli szoftverek, fénymásolt könyvek viszont bizonyítékként szolgálnak a későbbiekre nézve, így akár a komplett számítógépeket, diagnosztikai eszközöket is lefoglalhatják az eljárás során.