Autotechnika szakfolyóirat
Autotechnika szakfolyóirat
2023. január | Olvasson bele!

Autotechnika

szakfolyóirat

2011. október

A főszerkesztő üzeni

ADJUNK ESÉLYT MAGUNKNAK!

Ha körülöttünk a világ olyan gyorsan és olyan nagymértékben változik, mint ahogy mostanában teszi, akkor műhelyünk mélyén bezárkózva dolgozgatni, megülni még akkor sem szabad, ha éppen van némi munka. Hamar bekövetkezhet, hogy olyan autó érkezik, melynek technikája soha nem látott, amit meglévő műszerünk már nem „visz”, hogy megakadunk egy kód hiányában, hogy olyat kér az ügyfél, melyet mi nem tudunk megcsinálni. Talán ez sokakat elgondolkoztat. És mit lehet tenni?

Körül kell nézni! Nyitott szemmel és füllel kell járni. Egy ötlet, egy „füles”, egy ajánlat – mely útmutató, vagy mely csak bogarat tesz a fülünkbe, bárhonnan jöhet. Adjunk esélyt magunknak, hogy ingergazdag környezetbe kerüljünk. És az a környezet, az a forráshely legyen hiteles.

Ilyen alkalom lehet egy valóban értékes szakmai nap, találkozó, hasznos továbbképzés. És van egy kiemelt alkalom ezek sorában nálunk – 2011-ben az egyetlen – ez az Autotechnika kiállítás.

Sajnos kilátástalanság, pesszimizmus ül sokakon. Ha van is forgalom, fejlesztésre fordítható pénz alig marad belőle. Öngyilkos mélyrepülésre kényszerülnek többen, és félő, hogy a csodaváráson túl semmit sem tesznek ellene. Olyanok, mint az aszinkron generátor, nagyobb terhelésnél könnyen legerjednek. Amikor programokra invitáljuk az embereket, a válasz: nem, nem megyünk, úgysem veszünk semmit…

Pedig nem erről van szó! Meg kell látni a dolgokban a hasznosítható lehetőséget. Nem tudni előre, milyen benyomások érnek minket, ha nyitottak vagyunk. Az egyik legnagyobb érték a nyitottság, a befogadókészség és -képesség.

Látjuk mindenfelé, hogy a világ nincs ránk tekintettel, halad az autózásban is előre. Ha szorosabb is mindenfelé a gazdálkodás, jobban megnézi a vállalkozó iparos ember, hogy mire költ, mibe invesztál, tudják a közhelyt: aki kimarad, lemarad.

A vásárlátogatók néha csak körbefutnak, „csak ennyi” mondják, és elmennek morgolódva. Vajon kihasználták-e a lehetőségeket? Szóból ért a magyar – kibeszéltettük-e alaposan azt a valakit, akitől valami hasznos információt vártunk, figyelmesen meghallgattuk-e?

Számtalan olyan kiállítási tárgy is fellelhető lesz az egyes standokon, amilyeneket sehol máshol nem láthatunk – például szerkezeti metszetek, melyek megmutatják a belvilágot, ezzel sokat segítve a későbbi okos szereléshez. Hozzanak fényképezőgépet, ezeket el kell tenni otthon a szakmai archívumba.

A hazai autófenntartó ipari „ellátók” közül számosan érzik úgy, hogy a kiállítások, köztük az idei is, már nem a prompt eladásokról szól, habár az is bejöhet, hanem a kapcsolatok karbantartásáról, a jelenlétről, magvetésről. És többen nem így gondolják.

Az Autótechnika kiállítás kísérőrendezvényei, melyeket még lapzártakor is szervezünk, mind-mind a hogyan továbbra vonatkozó információkról szól. Nem haszontalan például megtudni, hogy mondjuk egy ellenőr olyan követelményeket támaszt-e, mely már régen nem is hatályos…

Már jó tíz éve tudomásul kellett vennünk, hogy az autójavítás az egyik, ha nem a legnehezebb szolgáltatói szakma. Ebben ha új „lábat” kell keresni, azt is nagy körültekintéssel kell tenni. Az Autótechnika kiállítás adhat ötletet.

Az Autotechnika újdonsága egy kiállítás a kiállításban: az „EDU + WORK”. Sokan azok közül, akik oktatást, szakképzést kínálnak – legyen az szakközépiskola, egyetem, tanfolyami szakképző – az „EDU+WORK” edukáció kiállítói, akik az általános iskolát végző tanulóktól az egyetemre készülőkön át a felnőttképzésig kínálnak tanulási lehetőséget. A kiállítás „WORK” részének kiállítói munkát kínálnak az érdeklődőknek. Magyarország két autósfellegvára, Győr és Kecskemét életpályamodellt kínál az autósszakmában tanulni, dolgozni szándékozóknak. Az „EDU+WORK” nagy kiállítói Győr és Kecskemét városainak oktatási intézményei és munkáltatói, így például az Audi, a Nemak, illetve a Mercedes és a Knorr-Bremse.

Adjunk esélyt magunknak!

Találkozzunk az Autotechnika kiállításon!

Dr. Nagyszokolyai Iván


hirdetés