Magazin autószerelőknek, szerelés és javítás leírások, diagnosztika segédletek, a műszaki vizsga és eredetiségvizsgálat újdonságai RSS Magazin autószerelőknek, szerelés és javítás leírások, diagnosztika segédletek, a műszaki vizsga és eredetiségvizsgálat újdonságai a Facebookon Magazin autószerelőknek, szerelés és javítás leírások, diagnosztika segédletek, a műszaki vizsga és eredetiségvizsgálat újdonságai a Twitteren Magazin autószerelőknek, szerelés és javítás leírások, diagnosztika segédletek, a műszaki vizsga és eredetiségvizsgálat újdonságai videók a Youtube-on

Komplex műszaki vizsga

Eredetiség vizsgálat 2010-től

2010. január 1-gyel az előzetes eredetiség vizsgálat eljárása megváltozott. A továbbiakban kettéválik a kérelemre induló és a hivatalból induló eredetiség vizsgálat. (Kérelemre irányuló közlekedési igazgatási eljárás lehet például adásvétel esetében, hivatalból induló pedig a hatóság által elrendelt műszaki vizsga során végzett közlekedés hatósági eljárás (volt integrált vizsgálat).)

 

Kérelemre induló, közlekedési igazgatási eljárásként kell az előzetes eredetiség vizsgálatot lefolytatni a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 35/2000. (XI.30.) BM rendelet által előírt esetekben: „(2) Az előzetes eredetiségvizsgálatot - a (9)-(10) bekezdésekben foglaltakat kivéve - el kell végezni:

a) a 38. § (3) bekezdés b) pontjában foglalt eseteket kivéve a használt jármű, továbbá a gyártótól származó járműkísérő lappal nem rendelkező új jármű, valamint a járműnyilvántartásba korábban még nem vett lassú jármű, vagy egyéb jármű első forgalomba helyezésekor;

b) a forgalomból végleg, illetve átmeneti időszakra kivont járművek ismételt forgalomba helyezésekor, illetve a forgalomból ideiglenesen kivont járművek esetén az ismételt forgalomba helyezéskor akkor, ha tulajdonos változás következett be;

d) a jármű alvázszámának megváltoztatásával járó műszaki beavatkozást (alvázszámot hordozó szerkezeti elem, alváz vagy karosszéria cseréje) megelőzően;

e) biztosítási esemény - kárrendezés - kapcsán forgalomból kivont jármű ismételt forgalomba helyezésekor;

f) a jármű - kivéve a lassú járművet és a lassú jármű pótkocsiját - tulajdonjogában bekövetkezett változás nyilvántartásba vételekor;”

Ez esetben az előzetes eredetiség vizsgálat célja, hogy az eljárás végén kapott KEK KH által kiállított hatósági bizonyítványt az okmányirodában valamilyen eljárás keretében felhasználjuk.

 

Hivatalból indult közlekedési hatósági eljárás keretében kell az előzetes eredetiség vizsgálatot elvégezni a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet alapján:
„(15) Az időszakos vizsgálat során a vizsgáló állomás – a 2006. január 1-jét követően újként forgalomba helyezett jármű kivételével – a gépjármű és a gépjármű pótkocsija azonosító adatainak ellenőrzését előzetes eredetiségvizsgálat keretében végzi:

a) amennyiben a vizsgált járművön nem végeztek sem eredetiségvizsgálatot, sem integrált vizsgálatot, továbbá

b) a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló miniszteri rendeletben meghatározott feltételek esetén.”
Ez esetben az eredetiség vizsgálat eredménye a „Műszaki adatlap”-on szerepel. A „Műszaki adatlap” nem alkalmas az okmányirodai eljárásokban előírt eredetiségvizsgálat megtörténtének igazolására.

 

A két eljárás eljárási szabályai eltérnek. Amennyiben Önnek az első bekezdés alapján jogszabály előírja az eredetiség vizsgálatot, akkor Önnek a vizsgálóállomáson ezt kell kérelmeznie. Ebben az esetben az ezt követő időszakos műszaki felülvizsgálatokon már az előzetes eredetiség vizsgálat nem kerül hivatalból elrendelésre! Ha az eljárás hivatalból kerül elrendelésre, arról a KEK KH nem bocsát ki hatósági bizonyítványt, csupán a Műszaki adatlapon jelenik meg az eredetiség vizsgálat eredménye, melyet nem fogadnak el az okmányirodák a járművek átírásához.


Amennyiben Önnek az okmányirodai ügyintézéshez van szüksége eredetiség vizsgálatra és ezzel egy időben a műszaki vizsgálatra is az alábbiak szerint célszerű eljárni:
   - Önálló előzetes eredetiség vizsgálat kérelmezése, majd ezt követően
   - Műszaki vizsgálat kérelmezése
Ebben az esetben megkapja az előzetes eredetiség vizsgálatról szóló hatósági bizonyítványt is, ami lehetőséget biztosít az okmányirodai ügyintézésre.

Amennyiben Önnek nincs szüksége okmányirodai ügyintézésre, az előzetes eredetiség vizsgálatot nem kell kérelmeznie. Ha a járműve első alkalommal 2006. január 1 napját megelőzően került forgalomba helyezésre és a járművön még nem végeztek előzetes eredetiség vizsgálatot vagy integrált vizsgálatot, az időszakos vizsgálat alkalmával a közlekedési hatóság a jármű eredetiség vizsgálatát hivatalból elrendeli. Ebben az esetben a vizsgadíjon felül az előzetes eredetiség vizsgálat hatósági díját is meg kell fizetni. Az eredetiség vizsgálati kötelezettség megállapítása a közlekedési igazgatási hatóság nyilvántartása alapján történik. A nyilvántartás 2001 évtől kezdve tartalmazza az előzetes eredetiség vizsgálatok adatait.
Mindkét eljárás lefolytatható a Nemzeti Közlekedési Hatóság által üzemeltetett vizsgálóállomásokon és a közlekedési hatóság által engedélyezett kijelölt vizsgálóállomásokon is. Mindkét eljárásért azonos mértékű díj fizetendő.

 

Az előzetes eredetiség vizsgálat hatósági díjait a 29/2000 (VI.16.) BM rendelet tartalmazza az alábbiak szerint:

3. számú melléklet a 29/2004. (VI. 16.) BM rendelethez
Az előzetes eredetiségellenőrzés hatósági díjai:
1. A személygépkocsik előzetes eredetiség ellenőrzésének elvégzéséért fizetendő díjak:
a) kis kategória (1400 ccm hengerűrtartalomig) >> 17 000 Ft /db
b) középkategória (1401-2000 ccm hengerűrtartalomig) >> 18 500 Ft/db
c) felső kategória (2001 ccm hengerűrtartalom felett) >> 20 000 Ft/db

2. Motorkerékpárok előzetes eredetiség-ellenőrzéséért fizetendő díjak:
a) 500 ccm hengerűrtartalomig >> 15 500 Ft/db
b) 500 ccm hengerűrtartalom felett >> 17 000 Ft/db

3. A négykerekű segédmotoros kerékpárok előzetes eredetiségellenőrzéséért fizetendő díj: >> 14 000 Ft/db

4. Kis tehergépkocsik (megengedett legnagyobb össztömeg: 3,5 t-ig) előzetes eredetiségellenőrzéséért fizetendő díjak: >> 20 000 Ft/db

5. Tehergépkocsik
5.1. Megengedett legnagyobb össztömeg 3,5-7,5 t-ig >> 21 000 Ft/db
5.2. Megengedett legnagyobb össztömeg 7,5 t-tól >> 22 000 Ft/db

6. Autóbusz
a) szállítható személyek száma 20 főig >> 21 000 Ft/db
b) szállítható személyek száma 20 fő felett >> 22 000 Ft/db

7. Mezőgazdasági vontató, lassú jármű >> 20 000 Ft/db

8. Pótkocsi
8.1. Könnyű pótkocsi (lakókocsi) >> 16 000 Ft /db
8.2. Nehéz pótkocsi >> 17 500 Ft/db
8.3. Különleges pótkocsi (felépítménnyel ellátott) >> 19 000 Ft/db

Eddig nem érkezett hozzászólás ehhez a cikkhez.

Amennyiben Ön is szeretne hozzászólni cikkeinkhez regisztráljon, majd jelentkezzen be az oldalra.

2016 © Autotechnika - X-Meditor Kft. Minden jog fenntartva.