Magazin autószerelőknek, szerelés és javítás leírások, diagnosztika segédletek, a műszaki vizsga és eredetiségvizsgálat újdonságai RSS Magazin autószerelőknek, szerelés és javítás leírások, diagnosztika segédletek, a műszaki vizsga és eredetiségvizsgálat újdonságai a Facebookon Magazin autószerelőknek, szerelés és javítás leírások, diagnosztika segédletek, a műszaki vizsga és eredetiségvizsgálat újdonságai a Twitteren Magazin autószerelőknek, szerelés és javítás leírások, diagnosztika segédletek, a műszaki vizsga és eredetiségvizsgálat újdonságai videók a Youtube-on

Így egyszerűbb

Szervizintervallum-nullázás 1.

Számos régebbi gépjárműnél a szerviz időpontjára figyelmeztető rendszer a műszerfalon található kezelőszervekkel kinullázható. Sorozatunkban szeretnénk minél több, elterjedt gépjármű SRI (Service Reminder Indicator) rendszerének manuális kinullázását ismertetni.

A legelterjedtebben alkalmazott eljárás az, amikor gyújtás levétele után a napi kilométerszámláló gombját kell lenyomni majd benyomva tartani a gyújtás ráadás után kb. 5-10 másodpercig, míg a kijelző lenullázódik és a visszajelző lámpa elalszik. Ilyen megoldással találkozhatunk, a teljesség igénye nélkül a következő gépjármű gyártóknál: Alfa Romeo (1994-2000), Citroen, Peugeot, Fiat (1994-2000), Opel Vectra-B (1999-), Lancia (1994-2000). A fenti eljárástól kisebb- nagyobb mértékben eltérő nullázási módszerekből következzen az első "adag".

 

Alfa Romeo 156

Gyújtás ráadás után az INFO gombot a műszerfalon benyomva a + és - gombok segítségével a SERVICE menüre lépve INFO gombot lenyomva a menü kiválasztható. Majd a + és – gombot egyszerre lenyomva és nyomva tartva kb. 10másodpercig a szervizig megtett útszámláló visszaállítható. Utána a + és – gombokkal az END MENU-re lépve és a MODE gombot választva kiléphetünk a menüből. Majd vegyük le a gyújtást.

 

Audi A4 és A6 (1995-99)

Levett gyújtásnál nyomja le és tartsa lenyomva az A jelű gombot. Adja rá a gyújtás. A kijelzőn SERVICE OIL felirat lesz olvasható. Ekkor húzza ki a B jelű gombot, amíg a felirat eltűnik. Ezután a Service --- felirat jelenik meg a kijelzőn mely jelzi, hogy a szerviz intervallumnullázás megtörtént.

 

BMW E46, E38, E39, E53, E83, E85

A szerviz intervallum kijelző a napi megtett útszámláló gomb segítségével (A) nullázható. Megjegyzendő, hogy a megtett út alapján történő szervizintervallum számláló, legalább 10 liter tüzelőanyag elhasználása után nullázható még egyszer. Az idő alapú szervizintervallum számláló két nullázása között legalább 20 napnak el kell telnie. A nullázás lépései a következők. A gyújtás lekapcsolása, után az A jelű gombot lenyomva tartva a gyújtáskapcsolót fordítsuk I. állásba. Kb. 5 másodperc ig nyomjuk, míg a kijelző a szervizig még megtehető távolságot és a szerviztevékenység jellegét fogja mutatni. (OIL SERVICE vagy INSPECTION) Ha a jelölt távolsággal együtt az rSt felirat is látható, akkor az nullázható!Nyomjuk le az A jelű gombot kb. 5 másodpercig, ekkor az rSt felirat villogni kezd. Ekkor újból 5 másodpercig lenyomva a gombot az rst felirat öt felvillanása jelzi a nullázás megtörténtét. Az új szerviz intervallum távolság kijelzésre kerül 5 másodpercig. Amennyiben a jármű nem rendelkezik idő alapú szervizintervallum számlálással, akkor a END SIA felirat is látható. Amennyiben a jármű rendelkezik ilyen számlálóval, akkor kijelző mutatja a következő szervizig hátralévő időt. Ha a jelölt idővel együtt az rSt felirat is látható, akkor az nullázható! Nyomjuk le az A jelű gombot kb. 5 másodpercig, ekkor az rSt felirat villogni kezd. Ekkor újból 5 másodpercig lenyomva a gombot az rst felirat öt felvillanása jelzi a nullázás megtörténtét. Ezután a következő szervizig hátralévő új időtartam kijelzésre kerül, az END SIA felirattal együtt 5 másodpercig.

 

 

Citroen Xsara Picasso

Lekapcsolt gyújtásnál nyomjuk le az A jelű gombot, majd adjuk rá a gyújtást. Tartsuk a gombot kb. 10másodpercig lenyomva, míg a kijelzőn a 0 felirat meg nem jelenik és a villáskulcsot ábrázoló visszajelző lámpa el nem alszik.

 

 

Töltse le a cikk pdf-jét amennyiben előfizetőnk, hogy további járműtípusok szervizintervallum-nullázási folyamatát is megismerhesse! 

Eddig nem érkezett hozzászólás ehhez a cikkhez.

Amennyiben Ön is szeretne hozzászólni cikkeinkhez regisztráljon, majd jelentkezzen be az oldalra.

2016 © Autotechnika - X-Meditor Kft. Minden jog fenntartva.