Magazin autószerelőknek, szerelés és javítás leírások, diagnosztika segédletek, a műszaki vizsga és eredetiségvizsgálat újdonságai RSS Magazin autószerelőknek, szerelés és javítás leírások, diagnosztika segédletek, a műszaki vizsga és eredetiségvizsgálat újdonságai a Facebookon Magazin autószerelőknek, szerelés és javítás leírások, diagnosztika segédletek, a műszaki vizsga és eredetiségvizsgálat újdonságai a Twitteren Magazin autószerelőknek, szerelés és javítás leírások, diagnosztika segédletek, a műszaki vizsga és eredetiségvizsgálat újdonságai videók a Youtube-on

Emlékeztető

Hengerfejtömítés szakszerű szerelése

Ez a cikk, csak PDF formátumban érhető el! A pdf ikonra kattintva letöltheti!

1. Az alkatrészek (hengerfej/hengertömb) tömítõfelületeit gondosan tisztítsa meg, zsírtalanítsa, a bevonóréteg- és a tömítésmaradványokat távolítsa el.

2. A hengerfejcsavarokhoz kapcsolódó menetes furatokból távolítsa el a szennyezõdéseket és olajmaradványokat. A meneteket sérülésre és a csavarok könnyû behajthatóságára ellenõrizze.

3. Vizsgálja meg az egyes alkatrészek felületét:
- Az esetleges anyagfelkenõdéseket lehúzókõvel el kell távolítani.
- Az alkatrészek egysíkúságát teljes felületükön ellenõrizni kell: a megengedett egysíkúsági eltérés hosszirányban: 0,05 mm, keresztirányban: 0,03 mm.
- A berágódásokat síkba köszörüléssel szakmûhelyben kell megszüntetni.

4. A hengerfejtömítést illessze fel a hengertömbre az átvezetõ furatokon tájolva (tömítõanyagok használata nélkül), ha van TOP jelzés, arra ügyeljen. A felhelyezéskor a hengerfejtömítés bevonórétege ne sérüljön meg.

5. Helyezze fel az elõszerelt hengerfejet!
- Vigyázzon, hogy a felhelyezéskor a hengerfejtömítés felületét/bevonórétegét ne karcolja meg!
- Figyeljen az esetleg visszamaradó szennyezõk eltávolítására, mint pl. a fémforgácsokra, melyek a hengerfejrõl kerülhetnek a hengerfejtömítésre.

6. Hengerfejcsavarok
- A jármûgyártók ajánlása: alapvetõ követelmény, hogy a hengerfejcsavarokat és alátéteket cserélje ki.
- A csavarok menetét és felfekvõ felületét enyhén olajozza be. Ha az alátétet elõre felhelyezi a csavarra, akkor csak az alátét és a csavarfej közötti részt szabad beolajozni. FIGYELEM! Az alátét hengerfejhez kapcsolódó felületét semmi esetre sem szabad beolajozni (megváltozik a két felület közötti súrlódás értéke, mely befolyásolja a meghúzási nyomaték nagyságát).
- Csavarok meghúzása
A csavarok meghúzását a gyártó elõírásai szerint hajtsa végre (középrõl elindulva kereszt vagy spirál alakban kifelé). Meghúzási nyomaték/szögre húzás: fokozatonként, a meghúzási elõírások szerint.


Legyen precíz és türelmes!

Forrás: ElringKlinger

Eddig nem érkezett hozzászólás ehhez a cikkhez.

Amennyiben Ön is szeretne hozzászólni cikkeinkhez regisztráljon, majd jelentkezzen be az oldalra.

2016 © Autotechnika - X-Meditor Kft. Minden jog fenntartva.